Ο Διαγωνισμός

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους

  • Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης,
  • Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης,
  • Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης,
  • Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου,
  • Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ,
  • ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου,
  • Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

Γιατί να συμμετάσχω στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου Κρήτη?»

Τα δείγματά μου αξιολογούνται από έμπειρους δοκιμαστές από όλη την Κρήτη που γνωρίζουν τις ντόπιες ποικιλίες, ενώ έχω και την εγγύηση των καταξιωμένων επικεφαλής του διαγωνισμού.

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου Κρήτη εφαρμόζει πιστά τον ίδιο κανονισμό με τον διαγωνισμό MARIO SOLINAS, που είναι ένα διαγωνισμός υψηλού κύρους και αξιοπιστίας και διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ).

Τα δείγματα μου συναγωνίζονται με άλλα τυποποιημένα ελαιόλαδα από την Κρήτη και μόνο, δείγματα που έχουν παραχθεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες η ακόμα και από την ίδια ποικιλία, επομένως η συγκριτική αξιολόγησή και κατάταξή τους έχει υψηλή αξιοπιστία και αντικειμενικότητα.

Έχω την δυνατότητα με πολύ χαμηλό κόστος, να συγκρίνω τα δείγματα μου με άλλα δείγματα που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά και να ανιχνεύσω τυχόν αδυναμίες τους για να τις βελτιώσω

Ο διαγωνισμός μου προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη, για τα δείγματα που έχω καταθέσει, σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, στοχεύοντας σε τυχόν ποιοτική αναβάθμιση και στην αποφυγή εφαρμογής λανθασμένων πρακτικών.

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός στηρίζει και προβάλει δυναμικά το επώνυμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτη από το 2015, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό

Στον διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει

Οποιοσδήποτε διαθέτει στην αγορά επώνυμο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κρήτη συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας. Προϋπόθεση είναι όλα τα στάδια συγκομιδής, έκθλιψης και τυποποίησης να έχουν πραγματοποιηθεί εντός του νησιού μας και η έδρα της επιχείρησης ή νόμιμου παραρτήματός της, να είναι στην Κρήτη.

Από το 2015 που ξεκίνησε ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, αποτελεί πυλώνα αναβάθμισης της συνολικής ποιότητας των τυποποιημένων ελαιολάδων Κρήτη αλλά και προβολής τους στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Ετικέτες ελαιόλαδου που αποσπούν διακρίσεις στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιόλαδου, μπορούν να διεκδικήσουν αντίστοιχες διακρίσεις και σε διεθνείς διαγωνισμούς .λόγω του υψηλού τους επιπέδου.

Μέσα από τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό αλλά και την συμμετοχή δοκιμαστών του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει καθιερωθεί ειδικό βραβείο BEST of CRETE σε κάποιους από αυτούς, προβάλλοντας ακόμα εντονότερα το κρητικό ελαιόλαδο αλλά και το νησί μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η συμμετοχή των ποιοτικών τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων στον διαγωνισμό έχει ως αποτέλεσμα:

Την Ανάδειξη και Προβολή των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του τυποποιημένου Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Κρήτη και των κρητικών ποικιλιών. Ο διαγωνισμός καθώς και όλες οι συμμετοχές που θα διακριθούν, προβάλλονται σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Την Αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Κρήτη  με βελτίωση της  τεχνογνωσίας για την εφαρμογή καλών πρακτικών σε όλα τα στάδια παραγωγής και συμβουλευτική υποστήριξη για όλους τους συμμετέχοντες.

Συντονιστές και Ομάδα δοκιμαστών

Συντονίστρια του διαγωνισμού είναι η panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣΡ , έμπειρη γευσιγνώστρια και με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς, κα Ελευθερία Γερμανάκη.

Φέτος στο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου επικεφαλής θα είναι:
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΈΦΗ

Χριστοπούλου Έφη

Η κα. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΈΦΗ, είναι Χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα.

Η ομάδα αξιολόγησης των δειγμάτων απαρτίζεται από εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερεις νομούς της Κρήτης, οι οποίοι είναι μέλη διαπιστευμένων ομάδων και έχουν μεγάλη εμπειρία ως κριτές σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Ο διαγωνισμός και τα ελαιόλαδα που θα διακριθούν, θα προβληθούν σε αναγνωρισμένα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

top