Ο Διαγωνισμός

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους

  • Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης,
  • Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης,
  • Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης,
  • Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου,
  • Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ,
  • ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου,
  • Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν

Επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, Συνεταιριστικές Οργανώσεις, και Παραγωγοί ή Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμο και τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικής ή/και βιολογικής καλλιέργειας.

Η επιτυχής διεξαγωγή και η μεγάλη συμμετοχή στα τελευταία χρόνια που υλοποιείται ο Διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε το 2015, καθώς και οι πολλές διακρίσεις από το εξωτερικό, που ακολούθησαν για τα βραβευμένα Κρητικά ελαιόλαδα, αποτέλεσαν κίνητρα αναζήτησης για βελτίωση της ποιότητας  των τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν ακόμα καλύτερα, τόσο στην εγχώρια όσο και στην  παγκόσμια αγορά.

Η συμμετοχή των ποιοτικών τυποποιημένων Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιόλαδων “Κρήτη/Kriti” στο διαγωνισμό θα έχει ως αποτέλεσμα:

  • την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” .
  • τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την ποιοτική του αναβάθμιση.

Κάλεσμα για συμμετοχή

“Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης οργανώνει τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, καθιερώνοντας τον πλέον ως θεσμό”

Για ακόμα μία χρονιά, η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης οργανώνει τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, καθιερώνοντας τον πλέον ως θεσμό.

Καλεί όλους τους παραγωγούς και τυποποιητές του του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti” να στηρίξουν την ανάδειξη του ποιοτικού μας προϊόντος, ως τον κύριο «πρεσβευτή» του πρωτογενή τομέα του νησιού μας, για την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Επικεφαλής & Κριτική επιτροπή

Συντονίστρια του διαγωνισμού είναι η panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣΡ , έμπειρη γευσιγνώστρια και με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς, κα Ελευθερία Γερμανάκη.

Φέτος στο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου επικεφαλής θα είναι κα Έφη Χριστοπούλου

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΈΦΗ

Χριστοπούλου Έφη

Η κα. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΈΦΗ, είναι Χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα.

ΓΑΛΗ ΑΛΙΚΗ

Γάλη Αλίκη

Η κα. ΓΑΛΗ ΑΛΙΚΗ, Χημικός, Διδάκτωρ Παν/μίου Πατρών. Προϊσταμένη του τμήματος Χημικών Αναλύσεων, ΔΙΜΕΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, Επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας του ΥΠ.Α.ΕΝ., Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ.Ε. και την ΕΕ

Η δεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτίζεται από Έλληνες εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερεις νομούς της Κρήτης, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς η/και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Ο διαγωνισμός καθώς και όλα τα ελαιόλαδα που θα βραβευτούν, θα προβληθούν σε αναγνωρισμένα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

top