1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, 2015

1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, 2015

1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

Στις 22/3/2014 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένους από το Ε.Σ.Υ.Δ. εργαστηρίου του Α.Σ. Ρεθύμνου «Ένωση» ο πρώτος ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ διαγωνισμός τυποποιημένου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2014-2015. Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν 69 δείγματα κρητικού παρθένου ελαιόλαδου. Η πλειονότητα των υποβληθέντων δειγμάτων προέρχονται από την ποικιλία Κορωνέικη, την κατεξοχήν ποικιλία που καλλιεργείται στην Κρήτη και ευρύτερα στη Ελλάδα.

Κριτήριο για την αξιολόγηση των δειγμάτων ήταν η ποιότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών (γεύση και οσμή) και η αξιολόγηση τους έγινε με τη χρήση φύλλου που χρησιμοποιείται στον διαγωνισμό Mario Solinas ο οποίος διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

Συντονίστρια του Διαγωνισμού ήταν η Ελευθερία Γερμανάκη, panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Α. Σ. Ρεθύμνου. Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης των δειγμάτων ήταν η Έφη Χριστοπούλου, χημικός εμπειρογνώμονας και γευσιγνώστης με πολυετή εμπειρία.

Η δεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερεις νομούς της Κρήτης, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου η/και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε Ελληνικούς η διεθνείς διαγωνισμούς.

Η κριτική επιτροπή τήρησε όλους τους κανόνες της δέουσας δεοντολογίας (blind test).

Από τα υποβληθέντα δείγματα τα 58 (ποσοστό 84% επί του συνόλου) συμπλήρωσε βαθμολογία 65, όριο το οποίο είχε τεθεί από την κριτική επιτροπή ως δείκτης καλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων.

Τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης των δειγμάτων έχουν ως εξής:

 

ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣKARDIA TSOUNATIΤΣΟΥΝΑΤΗ90,30
TERRA CRETA ΑΒΕΕTERRA CRETA ESTATE Π.Ο.Π ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΕΠΕΚΟΡΩΝΕΙΚΗ89,30
TERRA CRETA   PLATINIUM 0.2 ΕΠΕΚΟΡΩΝΕΙΚΗ88,50
KRETA FOOD LTDCRETE GOLD  PDO KOLYMPARIΚΟΡΩΝΕΙΚΗ88,30
MINOAN ELEAMINOAN ELEAΚΟΡΩΝΕΙΚΗ88,00
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕΕSITIA 0.3ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ87,40
ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Ι.Κ.ΕAPOLLONIAΚΟΡΩΝΕΙΚΗ87,30
ΑΓΡ. ΣΥΝ. ΟΡΓ. ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Δ. ΒΙΑΝΝΟΥBIENNAΚΟΡΩΝΕΙΚΗ86,67
ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣKARDIA KORONEIKIΚΟΡΩΝΕΙΚΗ86,60
MINOAN GAIA PCMITERRA ΓΗ ΜΟΥΚΟΡΩΝΕΙΚΗ86,60

 

Οι νικητές προέρχονται και από τους τέσσερεις νόμους της Κρήτης.

Η βράβευση των νικητών έγινε στο κτίριο της αντι-περιφέρειας Κρήτης παρουσία του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και πλήθος επισήμων, ελαιοπαραγωγών και τυποποιητών.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν ήταν:

– Χρυσή «ΕΛΑΙΑ»

– Αργυρή «ΕΛΑΙΑ»

– Χάλκινη «ΕΛΑΙΑ»

– Επίσης απονεμήθηκαν και επτά τιμητικές διακρίσεις

Η πραγματοποίηση του διαγωνισμού αυτού θεωρούμε ότι εκπλήρωσε τον σκοπό τον οποίο πρέπει να εκπληρώνει κάθε τέτοιου είδους διαγωνισμός και ο οποίος είναι η βελτίωση της ποιότητας και συνεπώς η προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Με τους διαγωνισμούς

  • Αναδεικνύονται και επώνυμα ελαιόλαδα και περιοχές προέλευσης
  • Παρακινούνται οι ελαιοπαραγωγοί και τυποποιητές στην εμπορία ελαιολάδου με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
  • Οι καταναλωτές μαθαίνουν να εκτιμούν τα παρθένα ελαιόλαδα με το φρουτώδες, το πικρό και πικάντικο και τα άλλα θετικά χαρακτηριστικά τους. Η γνώση αυτή συντελεί στην προώθηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.
  • Από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού  συμπεραίνουμε ότι μόνο αν εφαρμόζονται οι ορθές πρακτικές σε όλη τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου μπορούμε να επιτύχουμε άριστο προϊόν και διάκριση του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

top