Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτη/Kriti, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας!

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτη/Kriti, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτη/Kriti, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας!» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς. Η συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών αλλά και υπηρεσιών του νησιού ήταν μεγάλη, ενώ από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις διαμορφώθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα για τη βελτίωση της διαχείρισης του πολύτιμου αυτού προϊόντος.

Η αρμόδια  Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα στη Κρήτη Ειρήνη Χουδετσανάκη Γιακουμάκη στην εναρκτήρια ομιλία της ευχαριστώντας αρχικά όλους τους συμμετέχοντες στην σημαντική αυτή εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημασία της ελαιοκομίας για την οικονομία  του νησιού, καθώς και στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας  και συγκεκριμένα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Προστασία Ανάδειξη και Προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/Kriti» που ήδη έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα η κα. Χουδετσανάκη τόνισε ότι,  στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που αφορούν όλα τα στάδια του αγροδιατροφικού τομέα που συμπεριλαμβάνει παραγωγούς, ελαιουργούς, τυποποιητές, ξεναγούς κ.α σε συνεργασία με όλους τους δήμους της Κρήτης.

Επίσης η κα. Χουδετσανάκη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων Αγ. Παρασκιών και Κουνάβων που συμμετείχαν στην εκδήλωση καθώς διάβασαν κείμενα που αφορούν την ελιά και το ελαιόλαδο.

Το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Ευάγγελος Ζάχαρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος  Νίκος Ξυλούρης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Κουνδουράκης, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Εκπαιδευτικών, Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού, των Δήμων και των παραγωγικών φορέων, στελέχη των Υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Κ., αλλά και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες ενώ ο γνωστός σεφ Μανόλης Παπουτσάκης στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στη εξαιρετική χρήση του ελαιολάδου στη μαγειρική.

Οι συμμετέχοντες ομιλητές παρουσίασαν θέματα που αφορούν το βέλτιστο χρόνο συγκομιδής του ελαιοκάρπου, τα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας τόσο σε επίπεδο καλλιέργειας όσο και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του προϊόντος στα ελαιουργεία, τους κινδύνους επιμολύνσεων, τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, καθώς και τον ρόλο του στην εστίαση, τις σύγχρονες και πρωτοποριακές τεχνικές προώθησης του προϊόντος, αλλά και το ιστορικής σημασίας «πάντρεμα» της παράδοσης με τις απαιτήσεις της σημερινής παγκόσμιας αγοράς, που θα προσδώσουν την απαιτούμενη υπεραξία στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘’Κρήτη/Kriti” και θα το αναδείξουν στη θέση που του αξίζει διεθνώς. 

Η εκδήλωση έκλεισε με την πραγματοποίηση οργανοληπτικής αξιολόγησης εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων από ντόπιες ποικιλίες ελιάς.

top