4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, 2018

4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, 2018

Με μεγάλη αύξηση συμμετοχών πραγματοποιήθηκε ο 4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

Απονεμήθηκαν τα βραβεία για τα διακριθέντα ελαιόλαδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο οι τριήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη στο πλαίσιο του 4ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, που στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου τόσο στην εσωτερική όσο και στις διεθνείς αγορές.

O διαγωνισμός αφορούσε συμμετοχές για τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2017-2018 συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Η αξιολόγηση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια δύο ημερών, στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ εργαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «Ένωση».

Κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμμετοχές στο διαγωνισμό και φέτος η ποσοστιαία αύξηση ξεπέρασε 20%, εδραιώνοντας τον θεσμό στην ανάδειξη του κρητικού ποιοτικού ελαιολάδου. Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή στο πλαίσιο του διαγωνισμού αξιολογήθηκαν συνολικά 100 δείγματα ελαιολάδου, 25 βιολογικής καλλιέργειας και 75 συμβατικής καλλιέργειας.

Ο  Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, το Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ –  Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Κατά την τελετή βράβευσης που έγινε στο κλείσιμο των εκδηλώσεων το βράδυ της Κυριακής, τα βραβεία στους διακριθέντες παρέδωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Τάσος Κουρουπάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, Επιμελητηρίων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ελαιοπαραγωγών, επιχειρηματιών και πλήθος κόσμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης,  καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αλλά και τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και στο ρόλο του διαγωνισμού και δήλωσε:

«Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουμε τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, κάνοντας τον πια θεσμό, για το σημαντικότερο προϊόν  του νησιού μας. Είναι ανάγκη και δική μας προτεραιότητα, το κρητικό ελαιόλαδο να ακολουθεί την πορεία: “τυποποίηση – ταυτότητα- ανταγωνιστικότητα”. Χαρακτηριστικά που το κάνουν δυνατό στις αγορές και παράλληλα του δίνουν την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί». Επεσήμανε παράλληλα πως στόχος των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός να προσφέρει στον παραγωγό και τυποποιητή την απαραίτητη τεχνογνωσία, για την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος βάσει των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. «Για το λόγο αυτό, προσπαθήσαμε φέτος για πρώτη φορά να του δώσουμε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μέσω της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, με εισηγητές εξαίρετους επιστήμονες από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης.  Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο φετινό διαγωνισμό ξεπέρασε κάθε προσδοκία  καθώς τα δείγματα ξεπέρασαν τα 100. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή, για την εξαιρετική δουλειά που έκανε, τους ομιλητές της ημερίδας, καθώς και όλους τους παραγωγούς – τυποποιητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Τάσος Κουρουπάκης, δήλωσε: «Η αύξηση κατά 20% των δειγμάτων, σε σύγκριση με την περυσινή διοργάνωση μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία και μας επιβεβαιώνει ότι η συλλογική αυτή προσπάθεια, έχει δυναμική, απήχηση και υποστήριξη. Ανεξαρτήτως διακρίσεων, όλοι οι συμμετέχοντες είναι νικητές. Σας καλώ λοιπόν όλους, να γίνεται μέλη της ομάδας μας, που λέγεται Αγροδιατροφική Σύμπραξη, καθώς μόνο μέσα από την συνεργασία και την κοινή προσπάθεια, θα δώσουμε στον τόπο μας και στα προϊόντα μας, το προβάδισμα που τους αξίζει και αναλογεί στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν».

Στην εκδήλωση, για τα αποτελέσματα του Παγκρήτιου Διαγωνισμού αλλά και για το ποιοτικό προφίλ των δειγμάτων, μίλησε η  Έφη Χριστοπούλου, επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του διεθνούς συμβουλίου ελαιοκομίας και ο δεύτερος επικεφαλής της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης ο Guiseppe Antonio Laouro από την νότια Ιταλία με πολυετή εμπειρία στην προώθηση ελαιολάδου.

Η δωδεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από εκπαιδευμένους δοκιμαστές και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπως και από το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, και έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου.

Βραβεία – Διακρίσεις ανά κατηγορία:

Κατηγορία ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ 2018

ΕΠΩΝΥΜΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

PAMAKO MONOVARIENTAL MOUNTAIN

ΧΡΥΣΗ ΕΛΑΙΑ ΒΙΟ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ

ORGANIC 0.2

ΑΡΓΥΡΗ ΕΛΑΙΑ ΒΙΟ

HONEST OLIVE GROUP ΕΠΕ

PHENOIL

ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΛΑΙΑ ΒΙΟ

HONEST OLIVE GROUP ΕΠΕ

DIVA

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΒΕΕ

BIO ANOSKELI

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

MANOLIO

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

CRETAN TREE  

IFIGENEIA

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

KOUSES ESTATE

KOUSES ESTATE

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ

LADI

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Κατηγορία ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ 2018

ΕΠΩΝΥΜΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ

ΑΣΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

KORONA

ΧΡΥΣΗ ΕΛΑΙΑ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 

PAMAKO MOUNTAIN BLEND

ΑΡΓΥΡΗ ΕΛΑΙΑ

TERRA CRETA SA

TERRA CRETA 42 PREMIUM BLEND

ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΛΑΙΑ

ΑΣΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ   

PHYSIS OF CRETE 0.2

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ     

PDO MESSARA 0.2

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ Ι. ΑΕ

ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΑΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ  & ΣΙΑ ΟΕΕ  

SITIA 0.3

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

CRETAN TASTE OE 

CRETA VERDE

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

CRETA ELEON – ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ ΑΕ 

PHILOSOPHY OF ELEA PGI CHANIA

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ELLIS FARM – ΤΙΤΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ  

ELIAMA DAILY VALUE PREMIUM

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ  & ΣΙΑ ΟΕΕ   

TERRA ZAKROS

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ ΑΕ

OUSIA

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

CRETA ELEON – ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ ΑΕ

CRETA ELEON

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Στο χώρο του ξενοδοχείου Sentido Pearl Beach στο Ρέθυμνο  που δόθηκαν τα βραβεία υπήρξε πλούσιος μπουφές με εδέσματα- προϊόντα με το σήμα «Κρήτη», τα οποία πρόσφεραν πιστοποιημένες επιχειρήσεις και ετοίμασαν οι Chef του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής.

 

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

top